Stralsund – Nikolaikirche

I Stralsund finns en av resans huvudpunkter – Nikolaikirche. Vår forskning visade att den innehåller gott om konst från ca 1370 så jag var mycket förväntansfull.

Nikolaikirche
Betyg: 5/5
Web: http://www.nikolai-stralsund.de/frame.html

Kyrkan är – kort sagt – ett under av ljus och fägring. De vitkalkade tråkigheter vi ofta springer på här hemma i Sverige är så långt från den medeltida kyrkan man kan komma. Väggar, pelare, golv, tak, fönster – allt är konstfärdigt utformat. Rena dekorationer (som till exempel sidhuvudet på den här bloggen) finns det gott om i kyrkan, och det är förstås väldigt trevligt, men vårt fokus var avbildningar av människor – inte heller där blev vi besvikna…

Jag skriver inte mer. Jag låter bilderna tala för sig själva…

Arch, ca 1370Burgher, ca 1370

Ceiling, ca 1370

Den här kyrkan bara måste besökas. Åk till Stralsund och se kyrkan – sen kan du dö lycklig…

Nikolaikirche
Rating: 5/5
Web:
http://www.nikolai-stralsund.de/frame.html

In short – the Nikolai church is a wonder of bright and wonderful art – it is among other things filled with well preserved frescoes of the financers of the church – Stralsund Burghers in their best outfits, ca 1370. This is a total must-see for every 14th century reenactor. Be there – or die!

6 reaktioner på ”Stralsund – Nikolaikirche

  1. Wow, så fint – har du fler bilder på folk?? Det är ju det som är roligast ^^ Tyckte inte de hade några kul bilder på hemsidan, eller så var det jag som inte kunde navigera den ordentligt.

    • Visst har jag det. Men med ett undantag är samtliga bilder föreställande män – med ett undantag, där jag bara är 99 % säker på att det är en karl…

  2. Lite i färgsättningen som Alexanderromanen. Är kyrkan hårt restuarerad? Känns som många kyrkor bombades till grus under kriget men denna kanske klarade sig?

  3. Jag är osäker, men jag har förstått att tyskarna överlag varit väldigt duktiga på att dokumentera sitt ursprung (det var visst en period där, från typ 1800-talets slut, där sånt var viktigt), så det kan för all del vara renoverat utifrån foton, men i så fall har de ordentliga förlagor.

  4. Riktigt redigt fint. En tanke som slår mig än en gång är hur det verkar finnas olika typer av sådana där riktigt tajta jackor. Vet inte om det är inbillning men subben på bilden(underbart förresten hur huvudet är plastiskt utfört men själva kroppen bara målad) bär ju en jacka som är väldigt åtsittande även över höfterna. Medan det verkar finnas andra som är lika tajta upptill men som kan ha en hel del vidd neröver. Har det något med militär-civil att göra tro?
    Kan skriva nån rad på forumet i em.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s